top of page
תמונת הסופר/תShlomi Goldstein

דייג בצלילה חופשית: מדריך מקיף לצולל המתחיל

עודכן: לפני יומיים

דייג בצלילה חופשית קיים למעשה עוד משחר האנושות והוא משלב אתגר פיזי, מיומנות טכנית וחיבור לטבע. לצד היופי והריגוש, פעילות זו דורשת ידע, מיומנות והקפדה על חוקי המדינה והבטיחות. במאמר זה נספק מדריך מקיף שיכסה את ההיבטים המרכזיים של דייג בצלילה חופשית, כולל חוקים, ציוד, טכניקות, דגה מקומית, והחשיבות שבמעבר קורס צלילה חופשית מקצועי.

 

חוקי הדייג בצלילה חופשית בישראל


בישראל, דייג בצלילה חופשית מוסדר תחת חוק הדיג 1937 ותיקוניו. החוק נועד לשמור על משאבי הים והדגה המקומית, תוך עידוד דייג בר-קיימא.


הוצאת רישיון דייג בצלילה חופשית

כל אדם המעוניין לעסוק בדייג בצלילה חופשית נדרש להחזיק ברישיון דיג אישי.


1. תהליך הוצאת הרישיון:


א. הגשת בקשה למשרד החקלאות ופיתוח הכפר.

ב. מילוי טופס מתאים (ניתן להגישו באופן מקוון או ידני).

ג. תשלום אגרה שנתית (גובה האגרה משתנה לפי סוג הרישיון).


קישור להוצאת רישיון לדייג בצלילה חופשית:

יש לבחור באפשרות של "רישיון דייג ספורטיבי"

מגישים את הבקשה, מחכים שישלחו לכם את הרישיון לתשלום ואז משלמים בלינק שתקבלו. לא צריכים לחכות לרישיון הפיזי ואתם יכולים לצאת לדוג (עם בן זןג מוסמך כמובן) ברגע ששולם.

עלות אגרת הרישיון כ 210 ש"ח, זה קלנדרי וישלח חידוש ב1.1.25 (או לפני).

בדר"כ הלינק מגיע תוך כמה ימים ואין צורך בתמונת פספורט או ברישום פלילי.


2. תנאים חשובים:


ראשית, דייג בצלילה חופשית יבוצע ללא עזרי נשימה – ללא מיכל אויר מכל סוג. כמו כן, דייג בצלילה חופשית בישראל מותר בים תיכון בלבד! ובאיזורים שאינם שמורות טבע ימיות, או חופי רחצה מוכרזים פעילים. לא ניתן לדוג עם רובה בכנרת, בנחלים או במאגרי מים מתוקים, בנוסף כניסה עם רובה למפרץ אילת אסורה ועלולה לגרור קנסות כבדים וסנקציות פליליות.

ניתן להתעדכן בשמורות ימיות המתעדכנות מפעם לפעם באתר רשות הטבע והגנים – 

הפגיעה בחי, בצומח ובדומם אסורה בשמורות טבע. הדיג בשמורות הימיות אסור, למעט דיג בחכה מהחוף, המותר בחלק מהשמורות באזורים מוגדרים ובתנאים מסוימים. בשמורות בהן הדיג מותר כאמור מופיע שילוט מתאים.


תקופת איסור דייג בצלילה:


מידי שנה מתפרסם על ידי אגף הדייג במשרד החקלאות ורשות הטבע והגנים מידע על תקופת איסור הדייג. תקופת האיסור משתנה מפעם לפעם ויש להתעדכן באתר משרד החקלאות. בשנים האחרונות תקופת האיסור חלה בחודשים מאי ויוני במהלך תקופת הרביה של מספר מיני דגים מקומיים ובעיקרה משפחת הדקרים ( לוקוסים ), שבחודש מאי היה ניתן לדוג עם הגבלות של עומק מסויים ומינים מסויימים, וביוני היה איסור מוחלט להיכנס עם רובה דייג לים. 


קיימים סוגים רבים של רובים לדייג בצלילה – הנפוצים בחנויות פועלים ע"י מתיחת גומיות, אך ישנם גם כאלה עם לחץ אויר. בעבר היו גם רובים שפעלו על קפיץ אך היום לא נמצאים בייצור סדרתי. ישנה גם חנית ידנית – פול ספיר POLE SPEAR היא פחות מתאימה לשיטת הדייג והתנהגות הדגים באיזורינו – אולי רק לדייג זהרונים.


בחירת רובה דייג:


רובה גומיות – גם בקטגוריה הזאת קיימים מספר סוגי רובי דייג , מתיחה רגילה, רולר גאן , אינוורטר, הטכנולוגיה החדשה מאפשרת לנו להעמיס יותר גומיות עם עוצמת ירי חזרה יותר ופחות רתע, את הטכנולוגיה הזאת נשלב לרוב ברובים  מקרבון או מעץ, משום שגוף הרובה יכול לשאת עומס גדול יותר ולספוג יותר רתע מאשר רובה אלומיניום.


איזה רובה לבחור?

בחירת הרובה הדייג תלויה בשיטת הדייג, ובסוגי הדגים שנחפש, אין כללי אצבע קבועים משום שאנשים עם יכולות שונות ידעו לעבוד עם רובים שונים, ובכל זאת.. מה בוחרים?

למתחילים, ההמלצה היא על רובה 75-85 ס"מ , עדיפות לאלומיניום משום שהקרבון רגיש יותר למכות, ותעדיפו להשתפשף עם רובה עמיד יותר, פחות מאורך זה אתם תהיו מאוד מוגבלים, ותוכלו לשתמש בו לטווח קצר מאוד ולחפירות בלבד, ככל שנעלה באורך הרובה לרוב יגדל גם טווח הירי. 

קיימים גם רובים באורכים של 110-130 ס"מ אך במידה ואתם בתחילת דרככם בעולם הדייג בצלילה, רובה ארוך מידי עלול לסרבל, כדי לדייק את הטכניקה קיימת אפשרות לבצע קורס דייג בצלילה, וללמוד להתמקצע בעבודה עם רובה דייג.

רובים באורכים של 95-110 יתאימו יותר למארבים. 


גלגלת עם חוט לרובה דייג , היא אביזר בטיחות. לא רק שתסייע במאבק עם דג גדול ותמנע ממנו להיקרע, אלא במידה והחץ נתקע בסלע היא תאפשר לנו לעלות עם הרובה למעלה בבטחה, ולא לאבד אותו במים במידה ותנאי הראות לא יהיו טובים.


הסכנות בדייג בצלילה חופשית


דייג בצלילה חופשית הוא ספורט מאתגר ומספק, אך הוא טומן בחובו גם סיכונים.


סיכונים פיזיולוגיים:


עילפון (Shallow Water Blackout): איבוד הכרה כתוצאה מהיפוקסיה סמוך לפני המים או אפילו בעומק וסמוך לקרקעית.


ברוטראומה: פציעות לחץ מצלילה לא מבוקרת כגון קריעת עור התוף או נזק לקנה הנשימה ו/או לריאות.



סיכונים סביבתיים:


הסתבכות ברשתות או חבלים.


מגע עם בעלי חיים ארסיים – תולעת זכוכיתית, מדוזות קיפודי ים וכו.


פגיעה של כלי שייט חולף בעליה מצלילה ובסמוך לאיזור שייט פעיל (כמו רוב חופים הים התיכון בארץ).



כיצד להפחית סיכונים?


מעבר קורס צלילה חופשית מקצועי:

הצעד הראשון לעולם הדייג בצליחה חופשית הוא בפרוש מעבר של קורס מקצועי המלמד טכניקות נשימה, איזון לחצים (EQ), זיהוי מצבי חירום, שיפור יכולות וטכניקת הצלילה ואולי הכי חשוב מלמד ומתרגל באופן מעשי בבטיחות והצלה בצלילה חופשית.


צלילה בזוגות: תמיד לצלול עם בן זוג מנוסה (ומוסמך לפחות ברמה שלך) שיכול לזהות ולסייע במצבי חירום.


היכרות עם תנאי הים: בדיקת זרמים, גלים ותנאי מזג אוויר טרם הצלילה.


ציוד ייעודי ומתאים: יש להצטייד בציוד דייג מתאים כגון חליפה המתאימה לעונה השומרת על טמפרטורת הגוף גם בזמן מנוחה על פני המים, סכין צלילה המאפשרת לצאת ממצבי חירות במידת הצורך, משקולות במשרל מתאים לעומק הצלילה ולנקודת האיזון הרצויה כפי שנלמד בקורס הצלילה החופשית ועוד.


 

דגה מקומית בישראל


הים התיכון מספק מגוון רחב של דגה המתאימה לדייג בצלילה חופשית. מינים נפוצים לדייג בצלילה חופשית בישראל:


לוקוס (דקר): דג יוקרתי ונפוץ באזורים סלעיים.


דניס: דג טעים במיוחד שנמצא קרוב לחופים.


פלמידה: דג פלאגי, חי במים פתוחים, מהיר ומאתגר לציד.


סרגוס: קל לדייג ומצוי בשפע קרוב לחופים רדודים.


 

שיטות דייג נפוצות בצלילה חופשית


1. דייג במארבים (Ambush):

בשיטה זו הצולל מחכה בעומק למעבר של דגים. השקט והסבלנות הם המפתח להצלחה בשיטה זו.



2. דייג אקטיבי (Stalking):

דורש מהצולל לנוע בעדינות ולעקוב אחרי דגים באופן ישיר. מתאים למיומנים יותר בשל הצורך בצלילה ארוכה ומדויקת.



3. חיפוש במערות וסלעים (חפירות):

שימוש בפנס צלילה לחיפוש דגים מתחבאים בסדקים ובמערות תת-ימיות.


 

התאמת ציוד לדייג בצלילה חופשית


ציוד נכון הוא קריטי להצלחה ולבטיחות בדייג בצלילה חופשית.


דוגמאות לציוד הכרחי:


1. רובה דייג:

רובה חנית הוא הכלי המרכזי לדייג. יש לבחור רובה המתאים לעומק הצלילה ולסוג הדגה (למשל, רובים קצרים לדיג באזורים סלעיים).


2. חליפת צלילה:

חליפת ניאופרן מספקת הגנה מטמפרטורת המים וממגע עם מדוזות או סלעים. יש לבחון בחליפה בעובי המתאים לעונה ולטמפרטורת המים. בקיץ הישראלי ניתן להסתפק גם בחליפת לייקרה דקה או בחליפת 1ממ, בעונות המעבר חליפת 3ממ תספיק ובחורף הישראלי כאשר טמפרטורת המים יורדת גם ל 16 מעלות, מרבית הצוללים יעדיפו מעבר לחליפת 5ממ.


3. סנפירים ארוכים:

סנפירים ייעודיים לצלילה חופשית מספקים כוח ויעילות בתנועה לעומק ובחזרה. ניתן ורצוי להתחיל עם סנפירים פלסטיק פשוטים אבל מותאמים לצלילה חופשית לפני המעבר לסנפירי קרבון יקרים ורגישים יותר.


4. מסיכת צלילה:

מסיכה רכה וגמישה עם נפח פנימי קטן מאפשרת איזון לחצים קל בעומק. חשוב להדגיש כי מסיכה לצלילה חופשית חייבת לכלול את חלל באף על מנת לאפשר איזון לחצים גם בחלל המסיכה עצמה במהלך ההעמקה וכפי שנלמד בקורס הצלילה החופשית.


5. משקולות:

משקל מותאם למשקל הגוף וסוג החליפה לבחירת ציפה נכונה בהתאם לעומק הצלילה. חשוב לא להשתמש במשקל עודף אשר יקל אומנם את תהליך ההעמקה. אבל, יקשה עלינו מאוד את החזה לפני המים ובכך יוביל לסכנה של ממש.


6. פנס תת-ימי:

שימושי במיוחד לדייג במערות או באזורים חשוכים.


7. מצוף סימון:

חובה על פי חוק! מאפשר להתריע בפני סירות על נוכחות הצולל ומספק גם מקום אחסון לציוד ומנוחה בין הצלילות.


8. סכין צלילה:

חשוב להצטייד בסכין אל-חלק עם נרתיק שמאפשר חיבור נוח ליד או לרגל ומאפשר שליפה מהירה ונוחה. סכין הצלילה תאפשר לנו לא רק לטפל בדג במקרה הצורך, אם כי גם לפטור בעיות בטיחות במים כמו הסתבכות בחבל או ברשתות דייגים.


9. שחילר:

שחילר הוא מתקן מתכת המחובר בחוט דק למצוף הצלילה. השחילר נועד לאפשר לנו לאבטח ולשמור את הדג במים מחובר למצוף לאחר התפיסה.


 

סיכום


דייג בצלילה חופשית הוא פעילות מרתקת המשלבת בין אתגר פיזי, קשר לטבע, ותחושת הישג. אך כדי לעסוק בו בצורה בטוחה ואחראית, חשוב להקפיד על חוקי הדיג, להכיר את הסכנות האפשריות ולהצטייד בציוד מתאים. מעבר קורס צלילה חופשית מקצועי הוא תנאי הכרחי לכניסה נכונה ובטוחה לתחום זה והוא בהחלט יכול לשדרג את חוויית הדייג ולצמצם סיכונים משמעותיים.


בין אם אתם מתחילים או מנוסים, זכרו תמיד לצלול באחריות, לכבד את חוקי הדיג, ולשמור על הסביבה הימית ולעולם לעולם לא לצאת לצלול לבד!


מוזמנים לעיין במדריכים נוספים באתר שלנו על ציוד, טכניקות וניהול בטיחות בעולם הצלילה החופשית!


לפרטים נוספים בנושא דייג בצלילה חופשית ניתן להשאיר לנו הודעה באתר או לפנות ישירות לאלון סגל מהאקדמיה לדייג בצלילה חופשית וממובילי התחום בישראל: 0504344441


שלומי גולדשטיין

מדריך צלילה חופשית

מועדון צלילה חופשית ת"א

פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page